Luchtreiniger tegen stof en fijnstof in huis

De luchtkwaliteit in huis is een van de belangrijkste onderdelen van een gezonde leefomgeving. De lucht in het huis ademen we namelijk de hele dag continu in. Zeker op dagen dat je langer thuis bent, is het dan van belang dat het hier om gezonde lucht gaat.

Vandaar dat er ook steeds meer aandacht komt voor de luchtreiniger tegen stof en fijnstof. Een luchtreiniger voor stof en fijnstof helpt aanzienlijk in het verschonen van de lucht. Door dit soort deeltjes met de juiste apparatuur aan te pakken, ben je bewust bezig met je eigen gezondheid. En uiteraard de gezondheid van mensen die geregeld bij jou thuis op bezoek komen.

Een luchtreiniger voor minder stof in huis komt vooral goed van pas in ruimtes waarin niet altijd even veel gelucht kan worden. Dit is bijvoorbeeld in de winter het geval, wanneer het buiten ijskoud is. Maar in veel gevallen zijn er simpelweg ook te weinig ramen of deuren die je naar wens open kan zetten.

Luchtreiniger tegen fijnstof

In dit artikel vertellen we je wat een luchtreiniger van fijnstof en stof precies doet, waar je op moet letten bij de aankoop ervan en wat de beste opties van dit moment zijn. Aan het einde van deze tekst weet je dan precies wat je moet doen om ook bij jou thuis een 100% gezonde leefomgeving te creëren.

Een luchtreiniger tegen fijnstof: welke stofdeeltjes kunnen uit de lucht worden gehaald?

In de basis is het doel van een luchtreiniger om fijnstof en stof uit de lucht te halen. Deze deeltjes vervuilen de lucht echt. Wanneer je ze in te grote hoeveelheden binnenkrijgt, leiden ze tot bepaalde gezondheidsklachten.

Denk er bijvoorbeeld eens aan wat je allemaal binnenkrijgt op een gemiddelde dag. Alles wat in huis rondzweeft, adem je op een bepaald moment in. Vieze lucht bevat allerlei stofdeeltjes die bij beweging opfladderen. Maar het meest schadelijk is misschien nog wel het fijnstof dat je binnenkrijgt. Dit zie je namelijk niet altijd even goed. Hierdoor krijg je het binnen zonder dat je het merkt.

Klachten als gevolg van het veelvuldig binnenkrijgen van fijnstof en stof zijn:

 • Droge/schorre keel
 • Benauwd gevoel
 • Verkoudheid
 • Ziekte
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid

Een luchtreiniger gaat dag in dag uit aan de slag om ook echt de allerkleinste deeltjes uit de lucht te krijgen. De reiniger voorkomt hiermee dat je ziek wordt, een verkoudheid oploopt of met andere ziekteverschijnselen te maken krijgt.

Beste keuze:
Clean Air Optima CA-506
Een stijlvol apparaat, geavanceerde filtertechnologie en géén lawaai: wat ons betreft is deze Clean Air Optima een zeer goede keuze.

Welke soorten luchtreinigers tegen fijnstof in huis zijn er?

Het is niet zo dat er in de praktijk maar één soort luchtreiniger tegen stof beschikbaar is. Er zijn namelijk meerdere soorten waar je uit kunt kiezen. Iedere soort heeft zo weer zijn eigen manier van functioneren. Hierdoor is het waardevol om de verschillende soorten luchtreinigers voor fijnstof langs te lopen en te bekijken welke je zelf het beste kunt gebruiken:

1: Luchtreiniger met filter

Een luchtreiniger met filter is waarschijnlijk het type luchtreiniger tegen fijnstof waar je het vaakst van hebt gehoord. Dit soort luchtreiniger werkt dan ook precies zoals je zou verwachten. Ze vangen de vieze lucht op, waarna de viezigheden in het filter blijven hangen. De schone lucht die dan overblijft, stroomt gewoon door het filter heen en komt weer naar buiten. Aangezien dit proces continu is, zorgt het filter er de gehele tijd voor dat de vuile lucht schoon wordt gefilterd.

Filters van winix luchtreiniger tegen stof in huis

 • Wanneer we echter met een vergrootglas naar dit proces kijken, zien we dat het allemaal nog net iets gecompliceerder werkt. De lucht komt in eerste instantie namelijk binnen via de voorfilter.
 • Hierna beweegt het verder richting de High Efficiency Particulate Air (HEPA) filter. Deze is in staat de allerkleinste stofdeeltjes tegen te houden en uit de lucht te halen. Niet alleen stof, maar ook bacteriën blijven in dit filter achter.
 • Tot slot reikt de lucht tot een nog verder stadium in deze luchtreiniger en komt het aan bij het koolstoffilter. Deze is verantwoordelijk voor de verwijdering van nare luchtjes.

Een groot voordeel van dit type filter is dus dat het heel precies kleine deeltjes uit de lucht haalt. Als belangrijkste nadeel geldt dat het extra geld kost om de filters om de zoveel tijd te vervangen. 

2: Luchtreiniger met ionisatie

Een tweede soort luchtreiniger is de air purifier die werkt door middel van ionisatie. Je mag stellen dat er hierbij sprake is van een extreem modern systeem. Deze luchtreiniger blaast namelijk ionen in de lucht, die zich vervolgens hechten aan de kleine (fijn)stofdeeltjes en bacteriën in de lucht. Na deze binding worden de deeltjes zwaarder, waardoor ze op de grond vallen. Hierdoor reinig je de lucht vervolgens als het ware door even de stofzuiger over de grond te bewegen. Er is sprake van een tweestaps proces.


Filters van Clean Air optima luchtreiniger

Het voordeel van een luchtreiniger met ionisatie is dat deze zeer effectief is in het reinigen van de lucht. Het enige nadeel is dat je wel nog met een stofzuiger over de vloer moet om alle viezigheden echt weg te zuigen.


Dit zijn de 5 beste luchtreinigers tegen stof:

Hier is alvast onze lijst met de 5 beste keuzes op dit moment! Dit lijstje hebben we samengesteld aan de hand van de verschillende criteria die we bespreken in de koopgids hieronder. We kijken onder andere naar de prijs, de reviews, de specificaties en duurzaamheid van een product. We hopen dat je een goede keuze kunt maken en kunt genieten van prettige, frisse lucht in huis. 

De Clean Air Optima CA-506 Luchtreiniger is een luchtreiniger tegen fijnstof die zeer effectief is in ruimtes tot 60 m2. Het ingebouwde HEPA filter zorgt voor het verschonen van de lucht, terwijl ook de ionisator zijn steentje bijdraagt. Dit product staat bekend als een ultrastille luchtreiniger. Het is daardoor ook bij uitstek geschikt om in een slaapkamer te plaatsen. Het digitale bedieningspaneel is zeer gebruiksvriendelijk. De UV lichtbehandeling en de mogelijkheid tot 5 verschillende standen zijn een absolute bonus.
De Rolfstone Air Balance is een uitstekende luchtreiniger tegen stof en fijnstof. Het apparaat bevat een HEPA 13 filter en een koolstoffilter. Hierdoor is het in staat om wel 99,97% van alle deeltjes in de lucht te filteren. Je hebt zo minder last van stofjes, allergieën en zelfs microplastics! Het apparaatje heeft drie verschillende standen en is geschikt voor ruimtes tot wel 160 kubieke meter. Daarnaast heeft het ook een slaapstand waardoor je geen last hebt van het geluid.
Deze zeer betaalbare luchtreiniger van het merk Winix is een prima keuze als een goede luchtreiniger met HEPA filter zoekt. Daarnaast heeft het product een koolstoffilter, een pollenfunctie en een ionisator. Het apparaat werkt het beste in kamers tot zo'n 50 á 100 vierkante meter. Er komt vrij koude lucht uit deze luchtreiniger - dit kan extra prettig zijn in de zomer. Ondanks de lagere prijs is het functioneren van deze luchtreiniger dus nog altijd zeer aardig. Het apparaat is in staat om maar liefst 99,7% van alle bacteriën uit de lucht te verwijderen. Fijn extraatje van deze optie is dat je hem zo in kunt stellen dat hij schakelt naar de stille stand op het moment dat het donker wordt.
De Philips AC3033/10 valt wat ons betreft extra op door zijn design. Het apparaat is mooi rond en netjes afgewerkt. Deze luchtreiniger misstaat dus zeker niet in huis! Daarnaast zijn we ook te spreken over de specificaties. Zo kun je via de app het apparaat ten alle tijde besturen én de luchtkwaliteit controleren. Het licht dat het apparaat geeft via het display, wordt automatisch aangepast op de omgeving. Zo is het licht bijvoorbeeld nooit te fel of juist te donker. De lucht kan trouwens ook automatisch worden gecontroleerd, waarna de luchtreiniger de eigen instellingen kan aanpassen, voor het optimale resultaat. Deze luchtkwaliteit wordt mooi op het apparaat weergegeven door middel van kleuren - bijvoorbeeld rood voor een niet zo goede kwaliteit, en blauw voor een schone lucht. Effectief in ruimtes tot 51m2 biedt dit apparaat meer dan voldoende capaciteit om door middel van een HEPA filter de lucht schoon te krijgen. Daarbij valt de stille werking van de Philips AC3033/10 zeer positief op. Een innovatief product met een zeer modern design.
Ben je op zoek naar een budget optie? Dan is de Air Purifier van Instant een goede keus. Dit apparaatje is geschikt voor kleinere kamers en het heeft een handig 3-in-1 filtersysteem tegen stofjes, bacteriën, stuifmeel en allergenen. Bovendien is deze luchtreiniger heel stil en dus ideaal om in de slaapkamer of op je kantoor neer te zetten. Wat de Instant Air Purifier bijzonder maakt is dat het een continue bewaking van de luchtkwaliteit heeft. Hij past dan automatisch de ventilatorsnelheid aan om je woning van de beste luchtkwaliteit te voorzien.

Waarop letten bij het kopen van de beste luchtreiniger tegen stof?

Op het moment dat je besluit een luchtreiniger tegen stof te gaan kopen, zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Niet iedere luchtreiniger is namelijk even geschikt voor ieder persoon. Hier hangen een aantal voorwaarden aan. Hou daarom altijd rekening met het volgende bij het kiezen van een luchtreiniger tegen fijnstof:

 • Grootte van de ruimte: Een luchtreiniger voor minder stof in huis is niet in staat om een onbeperkt grote ruimte schoon te krijgen. Hier zit in de meeste gevallen een duidelijk maximum aan. Het is dus belangrijk om vooraf te weten wat een luchtreiniger precies aankan. Hoe kleiner de ruimte, hoe groter de kans dat het binnen de capaciteit valt.
 • 2-in-1 luchtreiniger en luchtbevochtiger: Dan is er in sommige gevallen ook nog de optie tot een 2-in-1 apparaat. Er is dan sprake van een luchtreiniger EN een luchtbevochtiger. Dit is mooi meegenomen, aangezien een luchtbevochtiger voorkomt dat je bijvoorbeeld een te droge leefomgeving hebt.

Specificaties Rolfstone luchtreiniger

 • Geluid: Verder is het de moeite waard om te letten op het geluidsniveau van de luchtreiniger tegen fijnstof. Een te luidruchtig apparaat heeft de potentie om te storend te zijn. Zeker wanneer je er in de slaapkamer gebruik van wilt maken.
 • Inclusief app: Daarnaast zijn er tegenwoordig veel modellen die inclusief app komen. Deze smart apparaten laten je eenvoudig de boel bedienen via jouw smartphone. Een extra handigheid is dat je te allen tijden kunt zien wat de huidige luchtkwaliteit in huis is.
 • Ionisatie of filter: Tot slot is er dus nog de keuze tussen ionisatie of een apparaat met filter. De voor- en nadelen van beide soorten luchtreiniger staan hierboven beschreven. Ga voor jezelf na welke punten het zwaarst wegen. In sommige gevallen is een apparaat voorzien van beide functionaliteiten.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Luchtwijzer
Logo