Luchtreiniger met HEPA filter

Beste luchtreiniger met HEPA filter

Op zoek naar een luchtreiniger met HEPA filter? Dat is geen slecht idee! Een HEPA filter zorgt ervoor dat de lucht nóg beter wordt gereinigd. Daarom hebben we in dit artikel de beste HEPA luchtreinigers voor je uitgezocht. Zo weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt! Bekijk daarvoor onze top 5 hieronder. Daarnaast geven we je graag wat meer uitleg over wat de HEPA filter precies doet en wat de voordelen hiervan zijn. 

Een luchtreiniger met HEPA filter: hoe werkt dat?

HEPA is een afkorting voor High Efficiency Particulate Air. De filter kan zeer kleine stofdeeltjes groter dan 0,1 micrometer (µm) uit de lucht zuiveren. Het gebruik van HEPA-filters kunnen de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren en allergische reacties verminderen, vooral in situaties waar schone lucht cruciaal is.

Het werd van origine toegepast in de ruimtevaart en de luchtvaart, maar wordt tegenwoordig ook toegepast in de farmaceutische industrie, de gezondheidszorg, quarantaineruimtes, en in producten zoals stofzuigers en luchtreinigers.

HEPA filter met 3 lagen

Een HEPA filter wordt gemaakt van een dicht pakket van zeer fijne glasvezels of andere synthetische materialen, die een luchtdichte barrière vormen voor deeltjes.
Hoeveel een filter precies uit de lucht kan halen, dat hangt af van het soort HEPA filter – er zijn namelijk meerdere soorten. Dit wordt vaak aangeduid in “klassen”.

Deze specificaties zijn gebaseerd op een door de EU samengestelde norm. De ene
filter kan dus méér kleine stofdeeltjes uit de lucht zuiveren dan de andere filter. Hieronder een overzicht van alle soorten HEPA klassen en het percentage stofdeeltjes dat ze uit de lucht kunnen halen.

E10: > 85%
E11: > 95%
E12: > 99.5%
H13: > 99.95%
H14: > 99.995%
U15: > 99.9995%
U16: > 99.99995%
U17: > 99.999995%

De beste luchtreinigers met HEPA filter hebben een filter die 99.9% of meer bereikt – dus vanaf de H13 filter of hoger. HEPA filters zijn opgebouwd uit meerdere lagen, waarin meerdere kleine filterstukken in verwerkt zijn. Doordat er in de HEPA filter een ventilator verwerkt zit, wordt de lucht erin gezogen en er opnieuw uit geblazen. De vuildeeltjes blijven achter op de filter, waardoor de luchtreiniger schone lucht uitblaast

Luchtreiniger met HEPA filter

Wat kan een HEPA luchtreiniger uit de lucht filteren?

We hebben het tot nu toe telkens gehad over “kleine stofdeeltjes”. Maar wat houdt dat dan precies in? Dat kan werkelijk van alles zijn! Een luchtreiniger met HEPA filter kan ook daadwerkelijk veel schadelijke stoffen uit de lucht halen. 

Namelijk fijnstof, groffer stof, rookdeeltjes, schimmels, bacteriën, virussen, pollen, huisstofmijt-allergenen, huidschilfers en aerosolen. Zeker de moeite waard om dus te kijken naar de beste luchtreiniger met HEPA filter!

De beste luchtreiniger met HEPA filter: dit is onze Top 5 selectie

Voor de top 5 hieronder keken we naar de prijs, hoe betrouwbaar het merk is, en de klantervaringen. Ook de verkopende webshop vonden we hierbij van belang. Daaruit is onderstaande selectie gekomen. Hopelijk kunt je hier een goede keuze uit maken! 
Wil je meer weten? In de tekst onder de producten leggen we je uit waar je het beste op kunt letten als je een goede HEPA luchtreiniger wilt kopen. 

De Rolfstone luchtreiniger ziet er niet alleen heel stylish uit, maar hij is ook nog eens een expert in het reinigen van de lucht in huis. Dit apparaatje heeft zowel een HEPA 13 filter als een koolstoffilter. Daarnaast heeft het een groot bereik van wel 160 kubieke meter. Dankzij de slaapstand kan je het apparaat ook aanzetten tijdens het slapen of in een stille ruimte zoals een kantoor. Het werkt actief tegen nare geurtjes en zuivert de lucht gelijktijdig.
De Vortex20 luchtreiniger is ideaal voor mensen die grotere ruimtes tot wel 70 m2 willen reinigen. Het 6-in-1 HEPA filtersysteem is perfect voor het verbeteren van de luchtkwaliteit en hij werkt volledig automatisch! Van tevoren kan je één van de vier zuiveringsstanden uitkiezen waarna het apparaat de rest doet. Dankzij de ozonvrije ionisator heb je ook nog eens 100% garantie op veilige lucht. Het apparaat is gebouwd voor de lange termijn en wordt geleverd met 2 extra filters.
Ben je op zoek naar een klein formaat luchtreiniger met HEPA filter? Dan zit je goed met de Clean Air Optima Compact. Deze intelligente luchtreiniger bevat een HEPA UV-C ionisator en hij heeft een 360 graden airflow. Dankzij de particle sensor herkent het apparaat wanneer de lucht gereinigd moet worden en gaat hij gelijk aan de slag. Hij is bovendien geschikt voor ruimtes van 35 m2 tot en met 70 m2.
De luchtreiniger van VitalVibes is ook ideaal voor mensen die het druk hebben. Je kan dit apparaat namelijk via een app besturen waardoor je niet de hele tijd heen en weer hoeft te lopen. Het apparaat is bovendien geoptimaliseerd om zo zuinig mogelijk te functioneren terwijl het je de beste luchtkwaliteit geeft. Het bevat namelijk een filtersysteem met 5 lagen waardoor het tot wel 99,9% van de bacteriën, pollen en vuiltjes uit de lucht kan verwijderen.
Deze luchtreiniger van Clean Air Optima springt er wat ons betreft met name uit door de capaciteit, de functies en het design. Met een mooie slanke vorm en de zwarte kleur zal deze luchtreiniger zeker niet misstaan in menig huishouden! Daarnaast kan het apparaat ruimtes tot wel 80 vierkante meter of 200 kubieke meter aan. De luchtreiniger bevat een HEPA filter, een koolstoffilter en een UV ionisator. Dit maakt deze luchtreiniger erg geschikt voor het verwijderen van vieze geuren uit de lucht, zoals tabaksrook. Maar ook stof, pollen, dierenhaar en virussen kunnen zonder problemen uit de lucht worden gehaald. Je kunt kiezen uit 5 verschillende instellingen en gebruik maken van de handige timer. Met al deze voordelen vinden we het product ook nog eens zeer betaalbaar!

Een HEPA lichtreiniger kopen: waar moet ik op letten?

 • Hoe groot is de kamer waarin je de lucht wilt reinigen? 
  Als je zeker wilt zijn dat je nieuwe luchtreiniger zijn werk goed doet, dan is het van belang om op te letten hoe groot de ruimte is waarin je de luchtreiniger wilt gaan zetten. Sommige luchtreinigers doen het namelijk prima in ruimtes van zo’n 100 vierkante meter, maar soms werken ze enkel in ruimtes tot bijvoorbeeld 20 vierkante meter. Dit staat gelukkig altijd vermeld bij de specificaties. Check dit dus goed in de webshop waar je het apparaat wilt gaan kopen.

  HEPA luchtreiniger in huis

  Naast vierkante meters wordt er trouwens ook wel gekeken naar kubieke meters. Dit heeft dan namelijk ook te maken met bijvoorbeeld de hoogte van je plafond. Hoe hoger je plafond, hoe meer lucht er uiteraard in de kamer is. Een luchtreiniger kan daardoor meer moeite hebben met het reinigen van alle lucht in de ruimte. Daarnaast spelen externe factoren als luchtstromen en ventilatie ook een rol. De werking van luchtreinigers staat gelukkig vaak ook in kubieke meters vermeld bij de specificaties.
 • Extra filters.
  Naast een HEPA filter, kan een luchtreiniger meerdere filters bevatten. Zo heb je vaak een extra koolstoffilter. Dat is bijvoorbeeld handig als je op zoek bent naar een luchtreiniger tegen rooklucht. Maar ook huisdierengeuren, chemische luchtjes of schimmelgeuren kunnen worden verholpen door middel van een koolstoffilter.

  Ook kan de luchtreiniger een nanofilter hebben. Dat is in principe een extra laag nano zilver. Dit zou extra goed werken tegen bacteriën en schimmels.

  Daarnaast beschikken veel luchtreinigers met HEPA filter ook over een zogenaamde voorfilter. Dit is de eerste filter en deze houdt met name de grotere stofdeeltjes op. Denk bijvoorbeeld aan huidschilfers en haren van mensen of dieren. 

Meting van luchtkwaliteit op HEPA air purifier

 • Kun je de luchtkwaliteit aflezen aan het apparaat? 
  Om te weten hoe ver de HEPA luchtreiniger al is met de lucht reinigen, is het handig als je dit kunt zien op het apparaat. Sommige producten hebben bijvoorveeld een LED scherm waarop je dit kunt zien. En als het via een app kan, is dat natuurlijk ook perfect! Wat ons betreft is het in ieder geval prettig als je weet hoe schoon (of vies) de lucht in je huis is en hoeveel de luchtreiniger heeft kunnen doen. 
 • De besturing.
  Veel apparaten werken met een led-scherm of door middel van knoppen. Sommige luchtreinigers kunnen echter ook met een app bestuurd worden. Dit is ideaal wanneer je je niet altijd in dezelfde ruimte bevindt of wanneer je het makkelijker vindt om op afstand het apparaat te besturen.
 • Welke functies heeft de HEPA luchtreiniger? 
  Elke luchtreiniger heeft weer nét iets andere functies. De keuze die je hierin maakt, is afhankelijk van het soort ruimte waarin je de luchtreiniger wilt gebruiken. In een slaapkamer is het bijvoorbeeld handig als het apparaat over een slaapfunctie en een stille functie beschikt. In een kantoorruimte kan het handig zijn als de luchtreiniger een timerfunctie heeft. Daarnaast kun je kiezen voor de optie op geur toe te voegen in de vorm van etherische olie. En heb je last van allergieën, dan is een anti-pollenfunctie erg prettig. 

HEPA filter luchtreiniger functies

 • De prijs/kwaliteitsverhouding.
  Logischerwijs moet de prijs in verhouding zijn tot de kwaliteit van het apparaat. Ten eerste is het uiteraard goed om te kijken naar wat je eigen budget is. Leg dit naast de reviews, functies en het merk van een product en kies vervolgens de voor jou beste HEPA luchtreiniger. 

Hopelijk heb je iets gehad aan ons artikel! Mocht je er niet uit komen, dan kun je via de groene knop hierboven nog eens alle opties checken in de webshop. Ook kun je ons vragen stellen via het reactieformulier. Geniet alvast van de schone lucht in je huis! 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Luchtwijzer
Logo