Luchtreiniger met HEPA filter

Op zoek naar een luchtreiniger met HEPA filter? Dat is geen slecht idee! Een HEPA filter zorgt ervoor dat de lucht nóg beter wordt gereinigd. Daarom hebben we in dit artikel de beste HEPA luchtreinigers voor je uitgezocht. Zo weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt! Bekijk daarvoor onze top 5 hieronder. Daarnaast geven we je graag wat meer uitleg over wat de HEPA filter precies doet en wat de voordelen hiervan zijn. 

Een luchtreiniger met HEPA filter: hoe werkt dat?

HEPA is een afkorting voor High Efficiency Particulate Air. De filter kan zeer kleine stofdeeltjes groter dan 0,1 micrometer (µm) uit de lucht zuiveren. Dit werd van origine toegepast in de ruimtevaart en de luchtvaart, maar wordt tegenwoordig ook toegepast in de farmaceutische industrie, de gezondheidszorg, quarantaineruimtes, en in producten zoals stofzuigers en luchtreinigers.

Hoeveel een filter precies uit de lucht kan halen, dat hangt af van het soort HEPA filter – er zijn namelijk meerdere soorten. Dit wordt vaak aangeduid in “klassen”. Deze specificaties zijn gebaseerd op een door de EU samengestelde norm. De ene filter kan dus méér kleine stofdeeltjes uit de lucht zuiveren dan de andere filter. Hieronder een overzicht van alle soorten HEPA klassen en het percentage stofdeeltjes dat ze uit de lucht kunnen halen.

E10: > 85%
E11: > 95%
E12: > 99.5%
H13: > 99.95%
H14: > 99.995%
U15: > 99.9995%
U16: > 99.99995%
U17: > 99.999995%

De meeste goede luchtreinigers met HEPA filter hebben een filter die 99.9% of meer bereikt – dus vanaf de H13 filter of hoger. HEPA filters zijn opgebouwd uit meerdere lagen, waarin meerdere kleine filterstukken in verwerkt zijn. Doordat er in de HEPA filter een ventilator verwerkt zit, wordt de lucht erin gezogen en er opnieuw uit geblazen. De vuildeeltjes blijven achter op de filter, waardoor de luchtreiniger schone lucht uitblaast

Wat kan een HEPA luchtreiniger uit de lucht filteren?

We hebben het tot nu toe telkens gehad over “kleine stofdeeltjes”. Maar wat houdt dat dan precies in? Dat kan werkelijk van alles zijn! Een luchtreiniger met HEPA filter kan ook daadwerkelijk veel schadelijke stoffen uit de lucht halen. 

Namelijk fijnstof, groffer stof, rookdeeltjes, schimmels, bacteriën, virussen, pollen, huisstofmijt-allergenen, huidschilfers en aerosolen. Zeker de moeite waard om dus te kijken naar de beste luchtreiniger met HEPA filter!

Een luchtreiniger met HEPA filter kopen: waar moet ik op letten?

 • Hoe groot is de kamer waarin je de lucht wilt reinigen? 
  Als je zeker wilt zijn dat je nieuwe luchtreiniger zijn werk goed doet, dan is het van belang om op te letten hoe groot de ruimte is waarin je de luchtreiniger wilt gaan zetten. Sommige luchtreinigers doen het namelijk prima in ruimtes van zo’n 100 vierkante meter, maar soms werken ze enkel in ruimtes tot bijvoorbeeld 20 vierkante meter. Dit staat gelukkig altijd vermeld bij de specificaties. Check dit dus goed in de webshop waar je het apparaat wilt gaan kopen.

  Naast vierkante meters wordt er trouwens ook wel gekeken naar kubieke meters. Dit heeft dan namelijk ook te maken met bijvoorbeeld de hoogte van je plafond. Hoe hoger je plafond, hoe meer lucht er uiteraard in de kamer is. Een luchtreiniger kan daardoor meer moeite hebben met het reinigen van alle lucht in de ruimte. Daarnaast spelen externe factoren als luchtstromen en ventilatie ook een rol. De werking van luchtreinigers staat gelukkig vaak ook in kubieke meters vermeld bij de specificaties.
 • Eventuele extra filters.
  Naast een HEPA filter, kan een luchtreiniger meerdere filters bevatten. Zo heb je vaak een extra koolstoffilter. Dat is bijvoorbeeld handig als je op zoek bent naar een luchtreiniger tegen rooklucht. Maar ook huisdierengeuren, chemische luchtjes of schimmelgeuren kunnen worden verholpen door middel van een koolstoffilter.

  Ook kan de luchtreiniger een nanofilter hebben. Dat is in principe een extra laag nano zilver. Dit zou extra goed werken tegen bacteriën en schimmels.

  Daarnaast beschikken veel luchtreinigers met HEPA filter ook over een zogenaamde voorfilter. Dit is de eerste filter en deze houdt met name de grotere stofdeeltjes op. Denk bijvoorbeeld aan huidschilfers en haren van mensen of dieren. 
 • De functies op het apparaat.
  Elke luchtreiniger heeft weer nét iets andere functies. De keuze die je hierin maakt, is afhankelijk van het soort ruimte waarin je de luchtreiniger wilt gebruiken. In een slaapkamer is het bijvoorbeeld handig als het apparaat over een slaapfunctie en een stille functie beschikt. In een kantoorruimte kan het handig zijn als de luchtreiniger een timerfunctie heeft. Daarnaast kun je kiezen voor de optie op geur toe te voegen in de vorm van etherische olie. En heb je last van allergieën, dan is een anti-pollenfunctie erg prettig. 
 • De prijs/kwaliteitsverhouding.
  Logischerwijs moet de prijs in verhouding zijn tot de kwaliteit van de luchtreiniger met HEPA filter. Ten eerste is het uiteraard goed om te kijken naar wat je eigen budget is. Leg dit naast de reviews, functies en het merk van een product en kies vervolgens de voor jou beste luchtreiniger. 

De beste luchtreiniger met HEPA filter: dit is onze Top 5 selectie

In de tekst hierboven hebben we al uitgelegd waar je het beste op kunt letten als je een goede HEPA luchtreiniger wilt kopen. De 5 producten hieronder zijn onze eigen keuze, aan de hand van deze eigenschappen. Ook keken we naar de prijs, hoe betrouwbaar het merk is, en de online klantervaringen. Ook de verkopende webshop vonden we hierbij van belang. Daaruit is onderstaande selectie gekomen. Hopelijk kunt je hier een goede keuze uit maken! 

Door ons verkozen tot nummer één, maar ook door Kieskeurig, is deze Philips 5000i AC5659/10. Met deze super moderne luchtreiniger weet je in ieder geval dat de lucht in je huis goed schoon wordt gehouden. En het apparaat is snel, want het kan 500 kubieke meter per uur zuiveren. En dat in ruimtes tot zo'n 130 vierkante meter. Een mooi bereik dus. Daarnaast beschikt deze luchtreiniger over een smart functie, waardoor je via een app de luchtzuiverheid in de gaten kunt houden en de luchtreiniger kunt instellen vanaf een afstand. Er zit een speciale instelling op voor mensen met allergieën, en het apparaat kan zeer fijne deeltjes uit de lucht zuiveren. De lucht wordt overigens gezuiverd via filters, o.a. een kwalitatieve HEPA filter en een koolstoffilter. Een goede keuze dus!
Deze luchtreiniger van Clean Air Optima springt er wat ons betreft met name uit door de capaciteit, de functies en het design. Met een mooie slanke vorm en de zwarte kleur zal deze luchtreiniger zeker niet misstaan in menig huishouden! Daarnaast kan het apparaat ruimtes tot wel 80 vierkante meter of 200 kubieke meter aan. De luchtreiniger bevat een HEPA filter, een koolstoffilter en een UV ionisator. Dit maakt deze luchtreiniger erg geschikt voor het verwijderen van vieze geuren uit de lucht, zoals tabaksrook. Maar ook stof, pollen, dierenhaar en virussen kunnen zonder problemen uit de lucht worden gehaald. Je kunt kiezen uit 5 verschillende instellingen en gebruik maken van de handige timer. Met al deze voordelen vinden we het product ook nog eens zeer betaalbaar!
Deze zeer betaalbare luchtreiniger van het merk Winix is een prima keuze als een goede luchtreiniger met HEPA filter zoekt. Daarnaast heeft het product een koolstoffilter, een pollenfunctie en een ionisator. Het apparaat werkt het beste in kamers tot zo'n 50 á 100 vierkante meter. Er komt vrij koude lucht uit deze luchtreiniger - dit kan extra prettig zijn in de zomer. Ondanks de lagere prijs is het functioneren van deze luchtreiniger dus nog altijd zeer aardig. Het apparaat is in staat om maar liefst 99,7% van alle bacteriën uit de lucht te verwijderen. Fijn extraatje van deze optie is dat je hem zo in kunt stellen dat hij schakelt naar de stille stand op het moment dat het donker wordt.
Weer een topproduct van Philips is deze luchtreiniger met HEPA filter, de AC0820/10. Daarnaast zit er ook een nano filter op, waardoor schimmels en bacteriën extra goed kunnen worden tegengehouden. Het is een wat kleinere luchtreiniger - zo neemt deze niet teveel plek in huis in beslag. Het apparaat geeft aan wat de luchtkwaliteit in de ruimte is, en kan het programma hier automatisch op aanpassen. Door middel van de slaapfunctie kun je ervoor zorgen dat de lampjes op het product minder fel schijnen, en het reinigen van de lucht minder decibel produceert. De luchtreiniger werkt het best in ruimtes tot zo'n 25 - 50 m².

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Luchtwijzer
Logo