Luchtbevochtiger zonder filter

Luchtbevochtiger zonder filter

Veel mensen zijn op zoek naar een luchtbevochtiger zonder filter. En die voorkeur begrijpen we maar al te goed. Er zijn namelijk meerdere redenen om een filterloze luchtbevochtiger aan te schaffen. Welke redenen dit zijn, leggen we je graag uit in dit artikel!

Daarnaast hebben we een lijst gemaakt met hierin de top 5 beste luchtbevochtigers zonder filter. Ook vertellen we je graag waar je het beste op kunt letten bij de aankoop van een goede filterloze humidifier.

Waarom kiezen voor een luchtbevochtiger zonder filter?

Normaal gezien zorgt een goede filter ervoor dat de kleine deeltjes in een ruimte, uit de lucht kunnen worden gehaald. Deze kleine deeltjes blijven vervolgens achter op de filter. Indien je deze filter vaak schoonmaakt of vervangt (afhankelijk van het soort filter dat in je luchtbevochtiger zit), werkt dit prima. 

 • Een filter raakt na verloop van tijd verzadigd. 
  En het nadeel daarbij is dat niet iedereen meteen door heeft wanneer een filter “vol” zit. Men vergeet het te checken, of de lucht in de kamer was viezer dan in een gemiddelde kamer. Vervolgens zal de lucht in de ruimte minder goed worden gereinigd. De filter in de humidifier zit namelijk al vol – is verzadigd, zogezegd. Deze kan niet méér stofdeeltjes in zich opnemen dan er al in zitten. Sterker nog: dit kan ervoor zorgen dat deze stofdeeltjes opnieuw de lucht in worden geblazen. Dat wilt natuurlijk niemand. 
 • De filters moeten vervangen worden.
  Wanneer een filter vol kan komen te zitten met vuil, zoals kalk en bacteriën,  is het natuurlijk van belang om deze tijdig te vervangen. Het verschilt per filter en per luchtbevochtiger, hoe snel je deze moet vervangen. Vaak staat dit in de handleiding van het product dat je hebt aangeschaft. Over het algemeen wordt aangeraden dat je de filters eens per 3 maanden vervangt. Met name wanneer je de humidifier dagelijks gebruikt. Gebruik je de luchtbevochtiger minder vaak, dan kun je de filters bijvoorbeeld eens per half jaar of jaarlijks vervangen.
 • Filters zorgen op de langere termijn voor meer kosten.
  En dat komt met name door het feit dat de filters dus een aantal keer per jaar vervangen dienen te worden. Dat kost je vaak zo’n 15 á 20 euro per filter. Dus stel dat je dagelijks de luchtbevochtiger gebruikt, dan kan dit je aan filters nog eens 80 euro extra per jaar kosten. In principe komt dat allemaal bovenop de aanschafprijs van de luchtbevochtiger zelf. Weer een reden dus, om een luchtbevochtiger zonder filter aan te schaffen. En het voordeel is, dat je dan ook nog eens extra budget over hebt om een nóg beter product in huis te halen. 

De beste luchtbevochtiger zonder filter kopen: waar moet je dan naar kijken?

Om te zorgen dat je een goed product koopt, is het goed om te weten waar je op moet letten bij aanschaf ervan. Een kwalitatieve luchtbevochtiger zonder filter gaat uiteraard langer mee. En zo kun je er langer van genieten! Daarnaast zorgt een goed apparaat voor een betere bevochtiging van ruimtes – en dat is uiteraard waar je het allemaal voor doet. 

 • De grootte van de ruimte die je wilt bevochtigen. 
  Hoe goed de luchtbevochtiger zonder filter werkt, is afhankelijk van hoe groot de kamer of het kantoor is dat je wilt bevochtigen. Een kamertje van 8 vierkante meter is bijvoorbeeld gemakkelijker voor een apparaat dan een grote ruimte van 100 vierkante meter. Meestal staat per luchtbevochtiger beschreven wat de capaciteit is. En dus wat de hoeveelheid vierkante meters of kubieke meters is, dat het apparaat aankan. Hiernaast is het afhankelijk van de hoeveelheid kieren en tochtgaten, de hoogte van je plafond, de ventilatie enzovoorts. 
 • Voor wat voor ruimte is het apparaat bedoeld?
  Zoek je specifiek een luchtbevochtiger voor op de babykamer of een humidifier voor op de slaapkamer? Of ben je juist op zoek naar een apparaat voor op je kantoor of in de werkruimte? Dat is belangrijk om te weten, voordat je weet waar je naar moet kijken in de webshop. Er zijn namelijk luchtbevochtigers die speciale functies hebben, die passen bij het doel. Bijvoorbeeld extra stille apparaten of toegevoegde timers. Daarnaast worden er ook sets verkocht, voor mensen die twee ruimtes tegelijkertijd willen bevochtigen. Of voor als je geen zin hebt om de luchtbevochtiger telkens te verplaatsen van de ene naar de andere kamer. Een voorbeeld van zo’n set is deze van Clean Air Optima
 • De functies.
  Los van de ruimte waarin je het apparaat gebruikt, is het handig om te kijken naar welke functies de luchtbevochtiger zonder filter heeft. 
  Zoals hierboven benoemd zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een slaapmodus of een timerfunctie.

  Maar ook kun je bij sommige luchtbevochtigers geurolie toevoegen, zodat de kamer lekker naar bepaalde etherische oliën gaat ruiken. Denk aan rozengeur, lavendel of citrus. 

  Daarnaast kun je een luchtbevochtiger met hygrometer aanschaffen. Een hygrometer kan automatisch opmeten wat de luchtvochtigheid is in een ruimte. Deze humidifiers kunnen daardoor vaak vanzelf de mate van luchtbevochtiging aanpassen, zodat deze altijd op het juiste peil blijft. 

  Er zijn natuurlijk nog wel meer dingen om op te letten, zoals het waterreservoir (is deze afneembaar?), en eventuele wieltjes onder het apparaat. Ook kun je letten op de prijs, de reviews en het design van het apparaat. Er is voor ieder wat wils! En hopelijk kunnen de 5 producten hieronder alvast een goed beeld geven van wat er beschikbaar is 🙂

Luchtbevochtiger zonder filter: dit zijn de volgens ons 5 beste

Een goede optie voor mensen met wat kleiner budget is deze luchtbevochtiger van het merk Medisana. Het apparaat kan ruimtes van 30 m² bevochtigen, is vrij stil en het is mogelijk om er geurolie aan toe te voegen. Je kunt ook de mate van luchtbevochtiging aanpassen met de draaiknop die op het apparaat zit. Verder zit er geen timer of automatische modus op, en ook geen slaapfunctie of hygrometer, en dat is jammer, maar dat kun je wel terugzien in de lagere prijs van het product. Een prima optie dus, voor consumenten die een luchtbevochtiger willen die simpel werkt en tegelijkertijd goed zijn werk doet.
Een zeer betaalbaar apparaat is deze van Progenion. Je krijg behoorlijk waar voor je geld bij deze humidifier. Er zitten namelijk veel fijne functies op: het apparaat kan ruimtes tot 55 vierkante meter bevochtigen, is heel stil (20 dB) en er bestaat de mogelijkheid om etherische en aromatische geurolie toe te voegen. Je kunt het waterreservoir er gemakkelijk afhalen waardoor je deze snel bij kunt vullen. Via de ingebouwde draaiknop kun je gemakkelijk het niveau van bevochtiging aanpassen. Bekijk daarbij de positieve reviews in dan kun je wel stellen dat dit een goed apparaat is.
Dit fijne apparaatje van Esparanza is goedkoop, en heeft daarentegen heel veel fijne functies! De grootste voordelen van deze bevochtiger zijn de hygrostaat en de nachtmodus. Dat zijn namelijk functies die je normaal alleen maar tegen komt bij de duurdere apparaten. Door middel van de hygrometer kan de luchtvochtigheid in een ruimte worden gemeten. Hierop kun je vervolgens de instellingen op het apparaat op aanpassen - daarbij kun je kiezen uit 4 niveau's. De humidifier kan zo'n 11 uur lang zijn werk blijven doen. Let wel: deze luchtbevochtiger kan wat gaan druppelen. Verder is dit apparaat zeer geschikt voor wie zowel meerdere instellingen wilt, als een goedkope luchtbevochtiger.

Waarom zijn de meeste luchtbevochtigers zonder filter ultrasoon?

Ultrasone humidifiers werken door middel van trillingen. Het water in de luchtbevochtiger wordt daardoor verdampt, en daardoor door de lucht verspreid. Dit werkt anders dan de humidifiers met filter, waarbij lucht door een filter wordt gezogen en er weer schoon uit komt (zolang de filters op tijd vervangen worden). 
Er is bij luchtbevochtigers zonder filter dus geen filter nodig, omdat er geen externe lucht in het apparaat wordt gezogen. 

Hopelijk heb je een keuze kunnen maken uit onze bovenstaande lijst van apparaten zonder filter. Zo niet, dan zou je via de groene knop hieronder alle luchtbevochtigers in de webshop nog eens kunnen bekijken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Luchtwijzer.nl
Logo