Luchtbevochtiger met ionisator

Ben je van plan om een luchtbevochtiger met ionisator te kopen? Dan is dat wat ons betreft een heel goed plan! Een luchtbevochtiger gebruiken is super voordelig, aangezien de luchtkwaliteit ervan vooruit gaat. Dat zorgt voor allerlei gezondheidsvoordelen

Kies je voor een luchtbevochtiger met een ionisator, dan is dit positieve effect nóg groter. Hiermee kun je namelijk nog meer stofdeeltjes uit de lucht halen. En overigens niet alleen maar stof. Ook pollen, huidschilfers, virussen, sigarettenrook en bacteriën kunnen uit de lucht worden gereinigd door een ionisator. Met name als de luchtreiniger naast een ionisator, ook nog eens een goede filter heeft, zoals een koolfilter of een HEPA filter. Niet zo gek dus, dat een humidifier met ionisator goed is voor je gezondheid!

Hoe werkt een luchtbevochtiger met ionisator?

Voordat we verder gaan over welke keuze je het beste kunt maken bij het kopen van de beste luchtbevochtiger met ionisator, geven we je graag wat uitleg over hoe zo’n apparaat nu eigenlijk werkt. Zonder het een ingewikkeld verhaal te maken, kun je dan toch een beetje een beeld krijgen van hoe het in z’n werk gaat. 

Een luchtbevochtiger met ionisator zorgt ervoor dat negatieve ionen uit het apparaat de lucht in worden gestuurd. Dit gebeurt vaak door middel van verdamping. Het water uit een humidifier kan op verschillende manieren worden verdampt. Soms gebeurt dit door middel van koudwaterverdamping, en soms door middel van ultrasone verdamping. De meeste luchtbevochtigers met een ionisator werken door middel van ultrasone verdamping. Het water dat wordt verdampt bevat deze negatieve ionen.

Eenmaal in de lucht kunnen deze negatieve ionen zich gaan hechten aan allerlei stofdeeltjes. Doordat het gewicht van de ionen én de stofdeeltjes zwaarder wordt, vallen deze naar beneden. Het effect: de stofdeeltjes zijn uit de lucht gehaald. Ze liggen namelijk na gebruik op de vloer. Het plaatje hiernaast is trouwens enkel ter decoratie: het ziet er niet écht zo uit 😉

Wil je deze deeltjes helemaal weghalen, dan kun je hier met bijvoorbeeld een vochtige doek overheen gaan. Een stofzuiger gebruiken kan ook, alhoewel de meningen erover verschillen of dit goed genoeg werkt.
En voilá, een super schone lucht in je woonkamer, slaapkamer, de babykamer of op kantoor!

Luchtbevochtiger met ionisator kopen: waarop letten? 

Om te zorgen dat je kwaliteit in huis haalt, is het natuurlijk van belang om te weten waar je op moet letten bij de aankoop. Er zijn meerdere soorten luchtbevochtigers met ionisator. En ook het merk kan verschillen. 

 • De grootte van de ruimte. 
  Luchtbevochtigers kunnen vaak verschillende hoeveelheden vierkante meters aan. Wil je het apparaat gaan gebruiken in een grote ruimte (bijvoorbeeld een grote woonkamer), dan is het van belang om te checken of de luchtbevochtiger dit aankan. Vaak wordt dit aangegeven met capaciteit voor vierkante meters of kubieke meters
  Daarnaast is het van belang om er rekening mee te houden dat de ventilatie in je huis hierin meespeelt. En bijvoorbeeld de hoogte van het plafond. Wil je echt zeker van zijn dat je nieuwe humidifier met ionisator de lucht in de kamer helemaal kan bevochtigen? Kies dan voor de zekerheid voor een apparaat met nét iets meer vermogen. 
 • Hoe krachtig is de ionisator?
  Soms kan het heel verwarrend zijn. Bij de beschrijving van een humidifier staat dan bijvoorbeeld dat de ionisator 3.000.000/cm³ aankan. Want wat betekent dat? Ten eerste gaat het over de capaciteit. In dit geval kan het apparaat 3.000.000 (drie miljoen!) negatieve ionen per kubieke meter (cm³) de lucht in sturen. De negatieve ionen zijn, zoals we al beschreven, voordelig als het gaat om op “opvangen” van kleine stofdeeltjes. Een goede capaciteit leidt daarom tot een betere luchtzuivering. 
  Veel humidifiers van het merk Clean Air Optima hebben een ionisator met deze capaciteit. Bekijk ze hier
 • Hoe stil is het apparaat?
  Met name als je de luchtbevochtiger met ionisator wilt gaan gebruiken in de slaapkamer, de kinderkamer of in de werkruimte, is het handig om te weten hoeveel lawaai het apparaat maakt. Een lawaaierig apparaat terwijl je bijvoorbeeld wilt slapen of werken, is natuurlijk helemaal niet prettig! Daarom is het aan te raden om te kijken naar de hoeveelheid decibel of dB dat de luchtbevochtiger maakt. Onder de 25 á 30 dB zit je vrij goed. Wel hangt het af van waar het apparaat op staat. Het geluid kan bijvoorbeeld harder worden wanneer de ondergrond hol is. Maar over het algemeen zijn mensen zeer te spreken over het geluidsniveau van apparaten onder de 25 dB. 
 • Wil je verschillende functies om uit te kiezen?
  Sommige luchtbevochtigers met ionisator bevatten namelijk over een timer, een slaapfunctie of de mogelijkheid om geurolie toe te voegen. Ook is het prettig als je bijvoorbeeld de luchtvochtigheidsgraad kunt instellen van tevoren. Heb je voorkeur voor één van deze specificaties, check dan goed of het apparaat deze mogelijkheden heeft.
 • De grootte van de watertank. 
  Hoe groot je het waterreservoir wilt hebben, is afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeuren. Er valt namelijk zowel iets te zeggen voor een grote, als voor een kleine watertank.
  Hoe groter de watertank van de luchtbevochtiger met ionisator, hoe minder vaak je deze hoeft bij te vullen. Hierdoor is het apparaat in zijn geheel wel groter, en dit zal ervoor zorgen dat deze meer ruimte inneemt in bijvoorbeeld je woonkamer. 
  Een kleine watertank daarentegen, dien je weer vaker opnieuw bij te vullen. Maar het apparaat zal vaak ook kleiner zijn, en dus minder opvallen in huis. En het bijvullen hoeft minder moeite te kosten voor mensen die wat minder kracht in hun handen hebben, omdat het reservoir minder weegt wanneer deze vol zit met water. Logisch dus, dat iedereen hierin zijn eigen wensen heeft.

De beste luchtbevochtiger met ionisator: onze Top 5

Goed, nu wordt het eens tijd voor ons lijstje met de wat ons betreft 5 beste producten! Deze lijst hebben we kunnen maken aan de hand van bovenstaande eisen. Daarnaast kijken we naar prijs/kwaliteitsverhouding, de reviews en de specificaties van het product. Hopelijk lukt het om hieruit een keuze te maken! In dat geval wensen we je alvast heel veel plezier met je nieuwe luchtbevochtiger met ionisator 🙂

Dit mooie zwarte apparaat is één van de betere luchtbevochtigers die momenteel verkrijgbaar is. Hij is overigens ook verkrijgbaar in het wit, en ook in setjes, mocht je daar de voorkeur aan geven. Wat zo mooi is aan deze luchtbevochtiger, is dat het een hele betaalbare humidifier mét luchtreinigingsfunctie is. Ook het bereik is groot: het product kan de lucht in kamers tot zo'n 65 vierkante meter vochtiger en schoner maken. Daarnaast is het mogelijk om aromatische oliën toe te voegen aan het apparaat. En wat deze topper al helemaal geschikt maakt voor in de slaapkamer, is dat hij erg stil is (slecht 25 dB). Ook zit er een nachtmodus op en een timer. En om het al helemaal compleet te maken beschikt deze luchtbevochtiger over een afstandsbediening. Een hele goede keuze dus, dit apparaat!
Deze stijlvolle luchtbevochtiger en luchtreiniger in één is ten eerste energiezuinig. Daarnaast bevat het apparaat over een krachtige ionisator (3.000.000/kubieke centimeter). Een groot voordeel van dit apparaat is ook dat je de filters niet hoeft te vervangen. Daarnaast kun je via het display kiezen voor zowel koude als warme verneveling van het vocht. De luchtbevochtiger kan de lucht in ruimtes tot zo'n 65 vierkante meter, of 160 kubieke meter goed vochtig houden. Je kunt kiezen tussen 4 verschillende programma's - bijvoorbeeld met of zonder luchtreiniging. Oja, de luchtbevochtiger is ook nog eens heel stil en werkt ultrasoon. Een goede keuze dus!
Eén van de nieuwere modellen van het merk Clean Air Optima is deze CA-603. Met een sterke ionisator en een goede capaciteit (45 vierkante meter of 100 kubieke meter) zit je met dit apparaat al vrij snel goed. Daarnaast bevat het fijne functies om het leven nog gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld de optie op geurolie toe te voegen, twee verschillende programma's en een ingebouwde hygrostaat. Het is niet nodig om de filters van dit apparaat te vervangen - dat scheelt een hoop gedoe en geld. De mate van luchtvochtigheid is ook in te stellen op dit apparaat. Ook bevat de luchtbevochtiger nano-zilver - dat helpt tegen o.a. virussen en bacteriën.
Ook weer een prima apparaatje hoor, deze CA-604W! Deze ultrasoonbevochtiger heeft een inhoud van 6 liter en kan ruimtes tot 55 vierkante meter aan. De filters van deze luchtbevochtiger hoeven niet vervangen te worden en het apparaat beschikt over een goede luchtreinigingsfunctie met ionisator - 3.000.000/cm³. De interne hygrometer zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in je woonkamer, slaapkamer of kantoor altijd automatisch op peil blijft. Via het duidelijke display is het gemakkelijk om te kiezen uit de vier verschillende programma's die op het apparaat zitten.
Een zeer betaalbaar apparaat is deze van Progenion. Je krijg behoorlijk waar voor je geld bij deze humidifier. Er zitten namelijk veel fijne functies op: het apparaat kan ruimtes tot 55 vierkante meter bevochtigen, is heel stil (20 dB) en er bestaat de mogelijkheid om etherische en aromatische geurolie toe te voegen. Je kunt het waterreservoir er gemakkelijk afhalen waardoor je deze snel bij kunt vullen. Via de ingebouwde draaiknop kun je gemakkelijk het niveau van bevochtiging aanpassen. Bekijk daarbij de positieve reviews in dan kun je wel stellen dat dit een goed apparaat is.

Wat is het effect van negatieve ionen op de gezondheid?

Aangezien je op zoek bent naar de beste humidifier met ionisator, zul je vast al weten dat hier flink wat voordelen aan kleven. De lucht wordt schoner – dat is het belangrijkste dat we hierboven alvast beschreven hebben. Een schone lucht heeft uiteraard veel gezondheidsvoordelen
Maar daarnaast zijn er ook wat onderzoeken gedaan naar de effecten van negatieve ionen. We weten niet precies wélke effecten echt wetenschappelijk zijn bewezen. Maar er wordt in ieder geval op meerdere websites beschreven dat bijvoorbeeld de volgende effecten te zien zijn: 

 • Beter concentratievermogen
 • Betere stemming, minder last van bijvoorbeeld depressie
 • Minder angstklachten
 • Een betere weerstand, minder last van griepverschijnselen of keelpijn
 • Meer energie hebben
 • Beter kunnen slapen
 • Minder last van allergieën

Nog meer redenen dus, om te kiezen voor een goede humidifier met ionisator. Hopelijk heb je daarom iets gehad aan ons bovenstaande top 5 lijstje!

Heb je nog vragen of wil je graag iets anders kwijt over de tekst die we hebben geschreven over dit onderwerp? Schroom dan niet om ons te contacteren. 
Wil je graag eens verder kijken naar welke producten er nog meer allemaal zijn? Check dan via de onderstaande button alle producten in de webshop. 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Luchtwijzer
Logo