Luchtbevochtiger baby of kinderkamer

Luchtbevochtiger baby of kinderkamer

Zoek je een luchtbevochtiger die geschikt is voor baby’s of een luchtbevochtiger voor op de kinderkamer? Dan hebben we hieronder een mooi overzicht van de beste producten gemaakt! Graag geven we je ook wat verdere uitleg over waar je op kunt letten bij het kopen van een nieuwe luchtbevochtiger. En dan natuurlijk met name een baby luchtbevochtiger of eentje voor op de kinderkamer. Daarnaast zullen we de meerwaarde uitleggen van humidifiers, en een Top 5 selectie laten zien van de volgens ons beste baby luchtbevochtigers die momenteel te koop zijn. 

Waarom een baby luchtbevochtiger: wat is de meerwaarde?

  • Uw baby wordt minder snel ziek of verkouden.
    Een te droge lucht kan ervoor zorgen dat je sneller virussen en bacteriën inademt. Die blijven bij te weinig luchtvochtigheid namelijk vaker rondzweven in de lucht. Een luchtbevochtiger op de babykamer kan ervoor zorgen dat je baby minder ongezonde lucht inademt. Dat is wel zo’n prettig idee!
  • Een goede humidifier gaat uitdroging van de huid en de ogen tegen.
    Weer een gevolg van een te droge lucht: je huid en je ogen kunnen ervan gaan uitdrogen. Ook bij baby’s is het belangrijk om de huid en ogen gehydrateerd te houden. Een humidifier op de kinderkamer zorgt ervoor, dat de lucht de juiste vochtigheidsgraad behoudt. 

Luchtbevochtiger kinderkamer

  • Minder snel een droge keel of vervelend hoestje.
    Voor baby’s kan het uiteraard extra vervelend zijn als ze last hebben van hun keel. Wederom is te droge lucht hierbij de oorzaak van het probleem. Wil je dat je baby goed door blijft slapen en geen last heeft van lastige nachtelijke hoestbuien, dan komt een luchtbevochtiger op de babykamer goed van pas. 

Waarop letten bij het kopen van een luchtbevochtiger voor de babykamer?

Goed, het lijkt ons dus duidelijk dat een luchtbevochtiger in de babykamer echt wel van meerwaarde is! Maar om te zorgen dat je het juiste product in huis haalt, moet je wel een beetje weten waar je naar moet kijken. Want wat maakt een product nou tot de beste luchtbevochtiger voor baby’s?

  • De veiligheid van de luchtbevochtiger. 
    Dat er géén onveilige humidifier in de babykamer moet komen te staan, staat voor ons buiten kijf! Wanneer je kiest voor een veilige luchtbevochtiger, dan heb je bijvoorbeeld geen heet water dat kan gaan vallen of druppelen. En dan is er dus geen kans op mogelijke brandwonden. Wanneer je kiest voor een koudwaterverdamper of een ultrasoonbevochtiger, dan zit je meestal wel goed.

    Daarentegen kan een stoombevochtiger juist voor problemen zorgen. Het water in een stoombevochtiger wordt namelijk verhit, zodat het kan worden omgezet tot stoom. Dat hete water kan vervolgens voor gevaarlijke situaties zorgen, en zelfs de stoom kan soms nog behoorlijk heet zijn. Niet zo handig voor op een babykamer dus. Er zijn trouwens wel stoombevochtigers te koop die enkel lauwwarme stoom uitstoten – deze kun je naar eigen inzicht wel gebruiken. 
  • Hoe groot is de kinderkamer?
    Als je de voor jou beste baby luchtbevochtiger wilt kopen, is het belangrijk om te weten hoe groot de ruimte is die je wilt bevochtigen. Het verschilt namelijk per apparaat, hoeveel vierkante of kubieke meters deze aankan.

    Stel dat je een simpele en goedkope humidifier koopt, dan is de kans groot dat deze ruimtes tot ongeveer 20 vierkante meter aankan. Maar als de babykamer groter is, dan is het van belang om een product te kiezen die grotere ruimtes kan bevochtigen. 

    Baby luchtbevochtiger met nachtmodus
  • De nachtmodus functie.
    Om te zorgen dat je kind zo goed mogelijk kan slapen, is het prettig als de luchtbevochtiger in de babykamer beschikt over een slaapfunctie. Deze functie zorgt ervoor dat het apparaat bijvoorbeeld stiller zijn werk doet. Ook worden de letters, het scherm en de lampjes gedempt. Zo min mogelijk afleidende factoren dus, zodat je baby heerlijk kan blijven slapen.
  • Instelbare bevochtigingsgraad.
    Sommige goedkope luchtbevochtigers hebben maar één stand. De mate van bevochtiging kun je dan dus niet veranderen. Hierdoor moet je mogelijk het apparaat vaker uit- en aanzetten, bijvoorbeeld als de luchtvochtigheid hierdoor te hoog wordt. Een instelbare bevochtiging voor op de babykamer is wat ons betreft dus heel handig. Je kunt dan via een draaiknop of via verschillende standen de mate van bevochtiging instellen.
  • Een interne vochtthermometer. 
    Een ingebouwde vochtmeter wordt ook wel een hygrostaat genoemd. Deze zit vaak in de betere luchtbevochtigers verwerkt. Dat is heel erg handig, omdat je dan de luchtvochtigheid in de kinderkamer kunt aflezen. Een ideale luchtvochtigheid (zowel in de gewone woonkamer of slaapkamer als in de babykamer) is zo tussen de 40% en 60%.

    Met een hygrostaat kun je zorgen dat je de luchtbevochtiger juist afstelt, zodat deze meer of minder bevochtigt. Het is ook mogelijk om zelf een hygrostaat aan te schaffen, al is dat wat ons betreft meer moeite dan een luchtbevochtiger kiezen waarin een vochtmeter verwerkt zit.

    baby luchtbevochtiger met hygrometer
  • Wil je aromatische oliën kunnen toevoegen?
    Geurolie kan een ontzettend ontspannend effect hebben. Wilt u dat uw baby heerlijk kan ontspannen door middel van een prettige geur in de kinderkamer? Dan is het zaak om te kijken naar een goede humidifier waar je geurolie aan kunt toevoegen. Dit kan namelijk niet bij alle modellen mogelijk! Denk aan lavendel, eucalyptus, bloemengeur of vanille. Wat ons betreft is een geurolie functie op de luchtbevochtiger geen overbodige luxe!
  • Heeft de luchtbevochtiger babykamer een timer?
    Soms ga je weg van huis en wil je in de tussentijd de luchtbevochtiger aanzetten. Dit zorgt ervoor dat de kamer bij terugkomst de juiste luchtvochtigheidsgraad heeft. Wel is het handig als je dan zelf kan instellen hoe lang dit apparaatje aan staat.

    Let daarom goed op of je luchtbevochtiger een timer heeft. Zo kan je zelf bepalen hoe lang deze aan staat en draait hij niet te lang door. Mocht het wel een keer voorkomen dat hij achtereen aan staat, dan is dat geen probleem. De meeste luchtbevochtigers gaan automatisch uit wanneer het reservoir leeg is. Dat maakt het apparaatje hartstikke veilig in het gebruik.
  • Het waterreservoir.
    Sommige luchtbevochtigers voor op de babykamer hebben een groot waterreservoir, en anderen weer niet. Hoe groter het reservoir, hoe minder vaak je het water hoeft bij te vullen. Een nadeel is dan echter wel, dat het waterreservoir zwaar kan zijn om te tillen en mogelijk ook onhandig om te vullen. Welke keuze je hierin maakt, is een persoonlijke afweging. 

  • Het design en de grootte van de baby humidifier.
    Wil je een goede luchtbevochtiger voor op de babykamer kopen, dan is het ook wel leuk om een beetje op het uiterlijk van het apparaat te letten. Sommige apparaten kunnen namelijk beter “blenden” in de achtergrond dan andere apparaten. Ook de grootte is hierbij iets om op te letten. 
  • Een luchtbevochtiger in de kinderkamer met lichtprojecties?
    Sommige luchtbevochtigers voor baby’s zijn uitgerust met een projector. Deze kan mooie en leuke figuurtjes op de muur of op het plafond projecteren. Dat kan een prettige sfeer geven én iets moois om naar te kijken voor je baby. Een voorbeeld van zo’n humidifier met projector is de Alecto BC21 die je hier kunt bekijken

Beste luchtbevochtiger voor de baby of kinderkamer: dit is onze Top 5

De luchtbevochtiger van Aigostar is ideaal voor in de kinderkamer. Dit apparaatje heeft namelijk drie verschillende mist functies: hoog, laag en de slaapstand. Tijdens de slaapstand gaat de ledverlichting automatisch uit waardoor het apparaatje nog geruislozer is en daardoor zorgt voor een rustige omgeving. Ook kan je dankzij de timer zelf beslissen hoe lang de luchtbevochtiger babykamer aan staat. Nadat de timer om is, gaat het apparaat automatisch uit. Je kan de luchtbevochtiger ook als nachtlampje gebruiken dankzij de ingebouwde ledverlichting in 7 verschillende kleuren. Dit is ideaal voor wanneer je kindje wat ouder is en liever niet in het donker slaapt.
De Alecto BC23 is een luchtbevochtiger die speciaal voor de babykamer is ontwikkeld. Dit apparaat heeft 3 functies: zo functioneert het als luchtbevochtiger, als aroma diffuser en kan het functioneren als nachtlampje. Dankzij de zachte kleuren van de verlichting, valt je kindje gemakkelijk in slaap. Wat de Alecto zo bijzonder maakt is dat deze fluisterstil is. Het geluid dat je hoort komt overeen met “white noise” waardoor je kind snel tot rust komt en in slaap dommelt. Met een vol reservoir kan het apparaatje wel tot 10 uur achtereen aanstaan. Je kan echter ook een timer instellen om hem na een bepaalde tijd automatisch uit te laten schakelen.
Voor wie het écht goed wilt aanpakken is er dit apparaat van Clean Air Optima. Dit is namelijk een luchtbevochtiger en een luchtreiniger in één. De lucht wordt daardoor niet enkel vochtig genoeg gehouden, maar tegelijkertijd gezuiverd. Het apparaat wordt ook wel een luchtwasser genoemd. Er kan dan stof, pollen, haren van huisdieren, vieze geurtjes en sigarettenrook uit de lucht worden gezuiverd. Het product kan ruimtes tot 70 vierkante meter aan: dat biedt lekker veel mogelijkheden, want naast de slaapkamer of babykamer, kun je dit product ook gemakkelijker inzetten in bijvoorbeeld de woonkamer. Tevens beschikt deze Clean Air Optima CA-807 over een slaapfunctie en een automatische stand, waardoor het apparaat zelf de perfecte luchtvochtigheid kan bewerkstelligen. Een zeer goed en uitgebreid product dus!
Een goede optie voor mensen met wat kleiner budget is deze luchtbevochtiger van het merk Medisana. Het apparaat kan ruimtes van 30 m² bevochtigen, is vrij stil en het is mogelijk om er geurolie aan toe te voegen. Je kunt ook de mate van luchtbevochtiging aanpassen met de draaiknop die op het apparaat zit. Verder zit er geen timer of automatische modus op, en ook geen slaapfunctie of hygrometer, en dat is jammer, maar dat kun je wel terugzien in de lagere prijs van het product. Een prima optie dus, voor consumenten die een luchtbevochtiger willen die simpel werkt en tegelijkertijd goed zijn werk doet.
Heeft je baby of kind een hele droge kamer? Dan is de Taylor Swoden luchtbevochtiger kinderkamer een goede keus. Dit apparaat heeft namelijk een inhoud van wel 5 liter. Daarnaast kan je zelf de gewenste luchtvochtigheid instellen. De ingebouwde hygrometer van het apparaat houdt bij hoe vochtig het in de kamer is en het apparaat gaat dan alleen aan wanneer dit nodig is. In tegenstelling tot de andere luchtbevochtigers, is dit een stoombevochtiger. Dit houdt in dat het water in het reservoir wordt verhit tot maximaal 60 graden. De stoom die er dan uit komt heeft een temperatuur van 35 graden. Dit is een veilige en comfortabele temperatuur.

Hoe kun je een baby luchtbevochtiger het beste gebruiken?

Een luchtbevochtiger op de babykamer doet vaak vanzelf al een hoop werk. Als je echt een goed apparaat aanschaft, heb je er ook niet veel omkijken naar. Maar toch zijn er een aantal dingen waar je even nét iets meer op moet letten. Zo zorg je dat je het apparaat zo goed mogelijk gebruikt. Waardoor de lucht in de kinderkamer een betere kwaliteit behoudt. 

  • De filters op tijd vervangen. 
    Veel baby luchtbevochtigers (en ook de gewone versies) werken door middel van een filter. De lucht wordt dan via een filter weer naar buiten geblazen als het ware – en komt dus als schone lucht weer uit het apparaat. Deze filter zorgt ervoor dat kleine deeltjes zoals stof, schimmels of virussen, worden tegengehouden en dus niet meer in de lucht terecht komen.

    Wanneer de filter “vol” zit, kan deze niet meer goed zijn werk doen. De lucht in de babykamer wordt daardoor minder goed schoon gehouden – sterker nog: dit kan een averechts effect hebben. Zorg er dus voor dat je op tijd de filters vervangt! Hoe vaak, hangt af van het apparaat dat je hebt gekocht. Soms is dit bijvoorbeeld één maal per twee weken, maar dit kan ook vaker of juist minder vaak zijn. Er zijn trouwens ook producten te koop die geen filter gebruiken. Bijvoorbeeld ultrasoonbevochtigers. Zoals deze van Medisana. 



  • Zorg voor de juiste luchtvochtigheid. 
    De perfecte luchtvochtigheidsgraad in de babykamer is natuurlijk heel belangrijk. Een te vochtige lucht kan zorgen voor schimmels, omdat deze nogal goed gedijen op vocht.

    Een te droge lucht kan tot gezondheidsklachten leiden (droge keel, ogen en lippen). Ook gedijen bacteriën en virussen goed in een droge lucht, waardoor je baby dit makkelijker kan inademen. Het wordt aangeraden om de luchtbevochtiger in te stellen op gemiddeld 50%. De juiste balans is tussen de 40 en 60 procent, dus vandaar. 
  • Check van tevoren of de babykamer te droog of juist te vochtig is.
    Als de kinderkamer al een relatief hoge luchtvochtigheid heeft, dan is het niet perse nodig om er een luchtbevochtiger aan te zetten. Wel kun je natuurlijk de lucht dan nog zuiveren – dat kan nooit kwaad. Voor het behouden van de juiste luchtvochtigheid, zoals we hierboven beschreven, is het belangrijk om te weten hoe vochtig de lucht in de kamer al is.

    Dit kun je doen door middel van een hygrometer. Deze zit gelukkig vaak in de apparaten verwerkt. Zo niet, dan is het raadzaam om een losse hygrometer aan te schaffen, waarmee je de luchtvochtigheid in de babykamer kunt opmeten. 

Gebruik luchtbevochtiger baby nevel

  • Zorg dat het apparaat buiten bereik van uw kind staat. 
    Dit geldt in principe natuurlijk voor alle apparaten, maar het is toch iets om op te letten. Sommige luchtbevochtigers zijn vrij groot, en kunnen dus heel vervelende gevolgen geven wanneer deze ergens vanaf vallen. 
  • Haal de stekker uit het stopcontact wanneer de baby luchtbevochtiger niet aan staat. 
    Dit is ten eerste veiliger. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat het apparaat langer mee zal gaan. Je hoeft dan niet snel opnieuw een baby luchtbevochtiger te kopen – wel zo duurzaam!

Wil je een baby luchtbevochtiger voor op de kinderkamer, of eentje die je overal kunt gebruiken? 

Natuurlijk ben je bij dit artikel terecht gekomen omdat je specifiek op zoek bent naar de beste baby luchtbevochtiger. Maar mocht je het apparaat graag willen kunnen verzetten, zodat je deze óók in de woonkamer of een andere kamer kunt zetten? Bijvoorbeeld wanneer de baby in de woonkamer is? Dan is het van belang om een humidifier te kopen die geschikt is voor grotere ruimtes. Wil je graag weten welke we aanraden? Dan zou je ons artikel over de beste luchtbevochtigers eens kunnen lezen. 

Babykamer humidifier: ervaringen? 

We hopen dat je het juiste product hebt kunnen vinden na het lezen van onze tekst! Mocht je vragen hebben, of wil  je graag je ervaringen delen? Dan kun je een berichtje achterlaten via ons reactieformulier of via het contactformulier (die vind je via het hoofdmenu). 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Luchtwijzer
Logo