Beste luchtbevochtiger

Beste luchtbevochtiger

Ben je op zoek naar de beste luchtbevochtiger of de beste humidifier? Dan zit je met dit artikel helemaal goed! We leggen je namelijk graag uit hoe je de beste luchtbevochtiger kunt kiezen. Zo weet je na het lezen van deze pagina waar je op moet letten bij de aankoop. En heb je straks de beste humidifier in huis 🙂 

Een luchtbevochtiger wordt steeds populairder en dat is ook vrij logisch: er zitten veel voordelen aan het gebruik van een humidifier. Zo heb je met een goede humidifier minder last van droge lucht in huis, een minder droge huid en gezondere luchtwegen. Laten we er even in duiken: wat zijn nu precies de voordelen van een luchtbevochtiger? 

De beste luchtbevochtiger kopen: wat zijn de voordelen?

Het zit hem eigenlijk al in de naam: een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat de lucht in je huis vochtiger wordt. Een droge lucht kan allerlei vervelende gevolgen hebben, en daarom zetten we de voordelen graag even voor je op een rijtje:

 • Minder snel last van je keel of luchtwegen.
  Droge lucht kan ervoor zorgen dat je keel en slijmvliezen uitdrogen. Met name in de winter, als je je verwarming aan hebt staan, kan dit een effect hebben op de luchtvochtigheid in huis. Je kunt dan eerder last krijgen van keelpijn, een kriebelhoest en een droge schrapende keel. Een goede humidifier zorgt ervoor dat je keel niet uit hoeft te drogen. 
 • Een minder droge huid.
  Ook de huid reageert op de luchtvochtigheid in huis. Droge lucht zorgt ervoor dat de huid uitdroogt. Vaak zien we dat mensen dan met huidcrème gaan smeren, om de huid te bevochtigen. Maar wanneer je een goede luchtbevochtiger in huis hebt, pak je het probleem bij de kern aan.
 • Minder uitdroging van de ogen.
  Met name mensen met lenzen kunnen last hebben van droge, branderige, rode en prikkende ogen. Vooral als de lucht in huis droog is, heeft dit nadelige effecten voor mensen die contactlenzen dragen. 
 • Je kunt je beter concentreren en voelt je minder moe.
  De algehele fysieke en mentale gesteldheid heeft baat bij een goede luchtvochtigheid in huis. De longblaasjes bij een droge lucht namelijk minder zuurstof op in het lichaam. Zo kun last krijgen van concentratieproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid. Een humidifier kan ervoor zorgen dat je je in het algemeen beter voelt.
 • Minder kans op allerlei infecties.
  Als de lucht in ruimtes niet vochtig genoeg is, dan kunnen virussen zich sneller verspreiden. Bijvoorbeeld griepinfecties of verkoudheidsvirussen. Ze blijven tevens langer in de lucht hangen. Hierdoor adem je in principe ongezonde lucht in. Een goede luchtbevochtiger kan ervoor zorgen dat de lucht die je inademt minder virussen bevat en dus gezonder is. 
 • Minder droge lippen.
  Van een droge lucht in huis kunnen lippen ook uitdrogen. Ze gaan dan barsten of schilferen. Dit komt vaak voor in de winter, wanneer de verwarming de lucht in huis droger maakt, en is natuurlijk erg vervelend. Een goede humidifier zorgt ervoor dat je lippen minder snel uitdrogen. 
 • Het is beter voor je huisdieren.
  Een te droge lucht kan niet alleen maar voor jezelf, maar ook voor je huisdieren schadelijk zijn. Meestal zijn huisdieren vaak thuis, en daarom is het extra belangrijk om de lucht in huis goed te blijven bevochtigen. Let er wel op dat een luchtbevochtiger met ultrasoon geluid beter is voor je huisdieren – dieren horen anders namelijk een vervelende pieptoon.
  Ook kun je beter niet kiezen voor een stoombevochtiger als je huisdieren of kleine kinderen in huis hebt. Om de stoom te kunnen creëren, moet het water in het apparaat namelijk gekookt worden. Dit kan onveilige situaties opleveren. Gelukkig zijn er steeds meer goede koudwaterverdampers te koop. Een aantal daarvan zullen we hieronder in de top 5 verder bespreken. 
 • Houten elementen in huis blijven beter bewaard. 
  Denk bijvoorbeeld aan een houten vloer of houten meubels. Wanneer de lucht in huis niet vochtig genoeg is, kan hout gaan scheuren of kan het gaan krimpen. Om langer van je houten tafel, stoelen, vloer, kasten enzovoorts te kunnen genieten, is het verstandig om een goede humidifier aan te schaffen. 

Wat ons betreft zitten er dus behoorlijk veel voordelen aan het gebruik van een goede luchtbevochtiger! We kunnen ons dan ook voorstellen dat je op zoek wilt gaan naar de beste humidifier.
Er zijn veel verschillende producten die je kunt kopen, en hoe weet je nu welke luchtbevochtiger je moet kiezen? Om je wat op weg te helpen, noemen we graag een aantal dingen waar je op kunt letten als je de beste luchtbevochtiger wilt gaan kopen. 

Onze nummer 1:
Philips HU 4803/01 humidifier
Onze nummer één is deze luchtbevochtiger van Philips. Het apparaat heeft een bereik van 25 vierkante meter en meerdere functies, zoals een timer, een slaapfunctie, een hygrometer en een automatische modus. Het product krijgt zeer veel goede klantreviews. Een aanrader dus!

De beste luchtbevochtiger of beste humidifier kopen: waarop letten?

 • Waar wil je de luchtbevochtiger gaan gebruiken?
  Eén van de belangrijkste vragen om aan jezelf te stellen, is waar je de humidifier wilt gebruiken. Bijvoorbeeld de woonkamer, je slaapkamer, de babykamer of een werkruimte? Een luchtbevochtiger voor in de slaapkamer moet bijvoorbeeld weer aan andere eisen voldoen dan een luchtbevochtiger voor extra grote ruimtes. Denk aan een slaapmodus, een stille stand en de grootte van het apparaat. Ook voor een babykamer is het belangrijk om te letten op de veiligheid van het apparaat en het geluidsniveau. 
 • Hoe groot is de ruimte waar je de humidifier wilt gebruiken?
  Weet je in welke kamer of ruimte je de luchtbevochtiger wilt zetten, dan is het van belang om de grootte van de ruimte mee te nemen in de keuze voor het apparaat. De capaciteit van een humidifier is namelijk heel bepalend voor de werking ervan. De meest populaire luchtbevochtigers zijn geschikt voor ruimtes van ongeveer 20 tot 30 m². Deze zijn vaak goedkoper dan luchtbevochtigers die grotere ruimtes aankunnen. Betaal je iets meer, dan kan het apparaat al gauw zo’n 50 tot 100 m² aan.
 • Wil je een luchtbevochtiger en luchtreiniger in één? 
  Met een combinatie apparaat kun je zowel de lucht bevochtigen als zorgen dat de lucht in huis schoon is, door middel van een luchtreiniger. Zo kun je o.a. pollen, virussen en fijnstof uit de lucht halen. Geen overbodige luxe, lijkt ons zo! Dit wordt ook wel een luchtbevochtiger met ionisator genoemd. Dat heeft te maken met de negatieve ionen die de humidifier dan de lucht in verdampt. Deze ionen binden zich aan allerlei vuil in de lucht, zoals bacteriën, virussen, stof, pollen en sigarettenrook. Dit vuil valt vervolgens door de ionen weer op de grond. Dat zorgt ervoor dat de lucht in je huis schoner wordt, je langer gezond blijft en je meer zuurstof kunt inademen. 
  Een luchtbevochtiger met luchtreinigingsfunctie kost vaak wel iets meer. Het is dus afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren, of je iets meer wilt betalen voor deze functie. 
 • Kies je voor een stoombevochtiger, koudwaterverdamper of een ultrasoonbevochtiger?
  Er zijn meerdere soorten luchtbevochtigers waaruit je kunt kiezen. We leggen je graag uit welke soorten er zijn, zodat je kunt beslissen welke soort het beste bij je past.

  De stoombevochtiger werkt, zoals je mogelijk al zou denken, door middel van stoom. Doordat het water in het apparaat wordt verhit, komt er stoom naar boven. Daardoor wordt de lucht vochtiger. Een groot nadeel aan het gebruik van een stoombevochtiger is de veiligheid. Doordat het water zo heet is, kan dit schadelijke situaties opleveren met huisdieren of met kinderen. Er zijn wel stoombevochtigers verkrijgbaar die aangepast zijn, zodat ze veiliger zijn in gebruik. De stoom die ze uitstoten is dan niet heet, maar lauwwarm. Een voorbeeld hiervan is de Boneco S450 (bekijk hier). 

  De koudwaterverdamper werkt daarentegen niet met heet water, maar zoals de naam al doet vermoeden, met koud water. Deze apparaten zijn vaak energiezuiniger en veiliger dan de meeste stoombevochtigers. Een koudwaterverdamper zet de droge lucht in de kamer om naar vochtige lucht, door de lucht in het apparaat te zuigen, en langs vochtige elementen te leiden. De lucht komt dan als het ware weer vochtig uit de humidifier. De meest populaire luchtbevochtigers zijn vaak ofwel koudwaterverdampers, ofwel ultrasoonbevochtigers. 

  De ultrasoonbevochtiger werkt door middel van trillingen. Deze trillingen worden door een hoge frequentie gecreëerd. Door de trilling kan het water als stoom uit het apparaat komen, waardoor de lucht vochtiger wordt gemaakt. Een groot voordeel van een goede ultrasoonbevochtiger is dat deze vaak stiller zijn dan veel andere apparaten. Ook wordt het water niet zo sterk verhit, waardoor het apparaat veiliger is voor kinderen en huisdieren. Een fijne bijkomstigheid en ook dat een ultrasoonbevochtiger relatief energiezuinig is. Eén van de meest populaire én betaalbare ultrasoonbevochtigers is de Medisana UHW. Bekijk het product hier

 • De slaapmodus.
  Zeker wanneer je de humidifier wilt gaan gebruiken in de slaapkamer, dan is het aan te raden om te kiezen voor een product met slaapfunctie. Dit houdt vaak in dat het apparaat dan stiller zijn werk doet en dat de lampjes gedimd worden. Wanneer een luchtbevochtiger goed zijn werk doet, dan zal de kwaliteit van je slaap beter worden. Een goede slaapmodus is hierin dan wel onmisbaar. 
 • Een timer.
  Eveneens is een goede timer geen overbodige luxe wat ons betreft. Je stelt dan van tevoren de hoeveelheid uren in (bijvoorbeeld één uur, of acht uur) en het apparaat doet dan voor die tijdspanne zijn werk. Je kunt bij een gewone luchtbevochtiger weleens vergeten om deze uit te zetten. Met een timer hoef je hier niet meer aan te denken. Het waterreservoir raakt daardoor ook minder snel op.
 • De mogelijkheid om geurolie toe te voegen.
  Sommige humidifiers bieden de mogelijkheid om geurolie toe te voegen aan de vloeistof. Daardoor komt de geur van de olie vrij in de lucht. Dat kan heerlijk ruiken! Je kunt bijvoorbeeld zorgen voor een heerlijke lavendelgeur, dennengeur, rozengeurm sandelhout of patchouli. Klinkt dit je goed in de oren? Bekijk dan alle luchtbevochtigers die geschikt zijn via deze link.
 • Wel of geen ingebouwde hygrometer?
  Een hygrometer meet de hoeveelheid vocht in de lucht – de luchtvochtigheid in een ruimte dus. Je kunt deze los aanschaffen, als de humidifier geen eigen hygrometer heeft. Maar het is natuurlijk handig als je dit niet los nog bij hoeft te kopen! Gelukkig zit een ingebouwde hygrometer vaak inbegrepen bij de beste luchtbevochtigers. Wil je het al helemaal luxe, dan kan een ingebouwde hygrometer een seintje geven aan de luchtbevochtiger, waarna deze automatisch de instellingen kan veranderen. Onder andere het apparaat van Philips dat bij onze top 5 de nummer één positie heeft gekregen, heeft deze automatische functie doordat er een hygrometer in het apparaat zit.
 • Hoe lang kan de filter mee?
  Waar je ook rekening mee dient te houden, is hoe lang de filter in het apparaat mee kan. De filter neemt alle overtollige en schadelijke stoffen, die uit de lucht gehaald zijn, in zich op. Wanneer deze filter “vol” zit, kan het zijn werk niet goed meer doen. Deze dient dus eens in de zoveel tijd vervangen te worden. Het is het prettigst als de filter zo lang mogelijk gebruikt kan worden, zodat je deze niet telkens hoeft te vervangen. 

Dit waren wat ons betreft de belangrijkste punten om rekening mee te houden, wanneer je de beste luchtbevochtiger of de beste humidifier wilt kopen! Vandaar ook, dat het nu tijd is om de top 5 eens te bekijken. We hebben geprobeerd om hier meerdere verschillende soorten luchtbevochtigers in te verwerken, zodat de keuze aan jou persoonlijk is. Afhankelijk van je budget en andere voorkeuren. 

Onze top 5 beste luchtbevochtigers

De Philips HU4803/01 is momenteel één van de meest populaire en kwalitatieve luchtbevochtigers die op de markt verkrijgbaar is. En dat is niet zomaar: het toestel kan veel, is veilig in gebruik en wordt door consumenten zeer goed beoordeeld. Zo beschikt deze humidifier over de Nano Cloud Technologie, waardoor de lucht die verspreid wordt, bijna geen ongezonde stoffen bevat (zoals bacteriën). Het apparaat kan zonder problemen ruimtes tot 25 vierkante meter bevochtigen. Er zit een slaapmodus op, een hygrometer en een automatische modus. Het apparaat is een koudwaterverdamper, waardoor er geen hete stoom aan te pas komt - dat maakt het een veiliger apparaat. Daarnaast is de prijs in verhouding tot de kwaliteit. Een top product wat ons betreft!
Een goede optie voor mensen met wat kleiner budget is deze luchtbevochtiger van het merk Medisana. Het apparaat kan ruimtes van 30 m² bevochtigen, is vrij stil en het is mogelijk om er geurolie aan toe te voegen. Je kunt ook de mate van luchtbevochtiging aanpassen met de draaiknop die op het apparaat zit. Verder zit er geen timer of automatische modus op, en ook geen slaapfunctie of hygrometer, en dat is jammer, maar dat kun je wel terugzien in de lagere prijs van het product. Een prima optie dus, voor consumenten die een luchtbevochtiger willen die simpel werkt en tegelijkertijd goed zijn werk doet.
Nog een heel populair en goed beoordeeld product is deze ultrasoonbevochtiger van Clean Air Optima. De luchtbevochtiger is niet voor niets zo gewild: hij kan de lucht in ruimtes tot wel 150 m² (!) bevochtigen - dat is onder andere wel afhankelijk van de hoogte van je plafond. Er zit een luchtreinigersfunctie op, wat voor deze prijs echt een goede deal is. Je hoeft bij deze apparaten geen filters te vervangen. Dat scheelt veel gedoe! De luchtbevochtigers hebben een hygrostaat en zijn aanpasbaar qua luchtvochtigheid. Ook is het apparaat stil te noemen. Ook de timer op het apparaat is erg handig. De humidifier is zowel per één of twee artikelen te verkrijgen, maar in de link hebben we de versie met twee stuks meegenomen, omdat we de deal erg goed vinden (het is goedkoper en je hoeft de luchtbevochtiger niet telkens te verplaatsen van kamer naar kamer).
Wederom een zeer goed product van Philips is deze luchtbevochtiger en luchtreiniger in 1. Dit apparaat kan zeer kleine deeltjes uit de lucht filteren. Bijvoorbeeld pollen, stofjes, ziekteverwekkers en schilfers. In kleine ruimtes werkt de luchtreiniger behoorlijk snel - al na een paar minuten is de lucht gezuiverd! Het apparaat wordt geleverd met een bijpassende app, waarmee je de luchtbevochtiger op je telefoon kunt besturen. Je kunt er ook de lucht in je huis mee controleren wanneer je niet thuis bent. Het apparaat bevat 3 automatische functies, waaronder een slaapfunctie en een allergenenfunctie. Daarnaast maakt de luchtreiniger weinig lawaai en kun je de mate van luchtbevochtiging aanpassen.

Extra functies van goede luchtbevochtigers

Hierboven hebben we al uitgebreid omschreven wat de belangrijkste eisen zijn die je zou kunnen stellen aan een luchtbevochtiger. Dat zijn echter niet alle punten die je mee zou kunnen nemen in je keuze. Daarom noemen we er graag nog een paar extra:

 • Een automatisch bijvulsignaal.
  Bij de betere luchtbevochtigers is het mogelijk dat het apparaat zelf aangeeft wanneer deze aangevuld dient te worden. Je hoeft dan niet constant het waterreservoir te controleren. Best handig dus!
 • De grootte van het waterrerservoir.
  Wat ook scheelt als je het hebt over het bijvullen van het apparaat, is een groter waterreservoir. Hoe meer water er in de luchtbevochtiger kan, hoe minder snel je deze in het algemeen hoeft bij te vullen. Wel is het daardoor een minder klein object in de ruimte. Dit is daarom een persoonlijke afweging om te maken. 
 • Het apparaat moet gemakkelijk te bedienen zijn.
  Hoe meer knopjes en functies, hoe lastiger het vaak is om de humidifier te bedienen. Een goede luchtbevochtiger is daarom wat ons betreft een gemakkelijk te bedienen apparaat. Bijvoorbeeld met een intuïtieve bediening, waarbij je niet telkens eerst de handleiding hoeft door te spitten. 
 • Het uiterlijk van het apparaat.
  Niet geheel onbelangrijk is simpelweg hoe het apparaat eruit ziet. Hoe groter het apparaat is, hoe belangrijker het wat ons betreft is hoe prettig het is om ernaar te kijken. Vooral grote luchtbevochtigers kunnen een nogal dominant en lomp object zijn in de ruimte – als het design goed is, dan kun je zorgen dat het object een beetje past binnen het interieur. Of wat dacht je van de ietwat goedkoop ogende plastic luchtbevochtigers? Het design is dus zeker belangrijk om op te letten bij het kopen van de beste humidifier!

We hopen dat we je hiermee goed op weg hebben kunnen helpen bij het vinden van de beste luchtbevochtiger voor bij jou thuis of op je werk! Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die uiteraard stellen via onze website of hieronder via het reactieformulier. We zijn uiteraard ook altijd benieuwd naar ervaringen van klanten die de luchtbevochtigers zelf ook gebruikt hebben. 

De beste luchtbevochtiger: wat was onze selectie?

Onze top 5 lijst kun je hieronder nog eens in het kort bekijken:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Luchtwijzer.nl
Logo