Badkamer ventilator

Een ventilator voor in de badkamer is een ideaal apparaat om het vocht uit de badkamer weg te voeren. Een badkamer kan in de basis nogal vochtig worden. Zeker wanneer je ervan houdt om lekker lang te douchen.

In de wintermaanden staan er dan ook geen ramen open. En in de zomermaanden is de temperatuur hoger, wat de kans op schimmel verhoogt.

In dit artikel lees je alles over de badkamerventilator. Zo weet je aan het eind precies wat je moet weten om een goede aankoop te kunnen doen. We sluiten het artikel dan ook af met een top 5 van de beste badkamerventilatoren.

Waarom een ventilator in de badkamer?

Een ventilator in de badkamer koop je natuurlijk niet zomaar. Hier zijn een aantal specifieke redenen voor. De voordelen van een ventilator in de badkamer zijn:

  • Voert vochtige lucht weg: Het doel van een ventilator in de badkamer is uiteindelijk om vochtige lucht af te voeren. Dat is waarvoor je een badkamerventilator koopt. Het is namelijk niet goed wanneer vocht te lang in de badkamer blijft hangen. Er is frisse lucht nodig om dit tegen te gaan. Wanneer die mogelijkheid er niet altijd is, biedt een ventilator in de badkamer uitkomst.

     

  • Voorkomt schimmelvorming: Wanneer er te vaak en te lang vocht in de badkamer hangt, trekt dit schimmels aan. Die gedijen namelijk goed in een vochtige omgeving. Voor je het weet, zijn de muren en het plafond ermee bezaait. Dat is wel het laatste wat je wilt. Dit ziet er niet alleen lelijk uit, maar is ook erg ongezond. Voorkom schimmelvorming door een goede ventilator in de badkamer aan te schaffen.

     

  • Beter voor de luchtwegen: Daar komt nog bij dat te veel vocht slecht is voor de luchtwegen. Zeker wanneer er dan ook nog eens schimmelvorming optreedt. Hierdoor krijg je mogelijk last van de ademhaling. Je gaat bijvoorbeeld veel hoesten en niezen. Dit zijn allemaal zaken die je beter kunt voorkomen dan verhelpen.

     

  • Minder snel roest: Verder ga je merken dat er minder snel roest optreedt in de badkamer. Een radiator gaat bijvoorbeeld een stuk sneller roesten wanneer een ruimte langdurig vochtig is. Dit is niet bepaald iets waar je op zit te wachten. Roest ziet er lelijk uit. Bovendien betekent het dat de radiator niet meer in een goede staat is.

     

  • Gaat gladheid tegen: Tot slot is vochtigheid onherroepelijk verbonden met gladheid. Een vochtige badkamer is glad. En dus ook relatief gevaarlijk. Voor je het weet, glij je uit. Met alle mogelijke gevolgen vandien. Voorkom dit soort onnodige situaties door een goede badkamerventilator aan te schaffen.

Soorten badkamerventilatoren

Wanneer je voor een badkamerventilator kiest, heb je verschillende opties. Het is namelijk zeker niet zo dat er maar één soort badkamerventilator bestaat. Hier zijn variaties in. Zo zijn de belangrijkste opties die je hebt, de volgende:

  • Met vochtsensor: Een badkamerventilator met vochtsensor meet wanneer een ruimte vochtig is. Op het moment dat het dit meet, gaat deze ventilator aan. Dit is een erg handig type. Hier heb je zelf amper omkijken naar. Hij doet precies wat je hoopt, op het juiste moment.

     

  • Met timer: Daarnaast kun je ook kiezen voor de ventilator in de badkamer met timer. Dit is een badkamerventilator die vaak nog even doorloopt op het moment dat je uit een ruimte gaat. Je zet bijvoorbeeld het licht uit en vervolgens is de ventilator nog een aantal minuten actief. Dit om er echt zeker van te zijn dat al het vocht uit de ruimte is.

     

  • Stil: De badkamerventilator kent ook een stille variant. Logischerwijs is dit een ventilator die bijna geluidloos werkt. Hiervan is de overlast dan minimaal. Veel mensen vinden het erg storend wanneer een badkamerventilator veel herrie maakt. Zeker wanneer deze in de buurt zit van bijvoorbeeld een slaapkamer. Met een stille ventilator voor in de badkamer is je probleem voortaan opgelost.

     

  • Plafondventilator: Zoals de naam al zegt, hang je een plafondventilator op aan het plafond. Deze zit dan hoe dan ook eigenlijk nooit in de weg. De ventilator trekt het vocht dan op hoogte naar zich toe, waarna het ervoor zorgt dat het uit je badkamer verdwijnt. Een plafondventilator biedt een designvriendelijke oplossing.

     

  • Muurventilator: De andere optie is dan om voor een muurventilator te kiezen. Bijvoorbeeld wanneer je op het plafond niet echt ruimte hebt. Een muurventilator biedt dan een prima uitkomst. Deze trekt het vocht dan op een horizontale wijze uit de badkamer. Een perfecte oplossing wanneer je hem liever niet op het plafond hebt.

     

  • Buisventilator: Tot slot kun je ook altijd nog kiezen voor de buisventilator. Zoals de naam al zegt, heeft het de vorm van een buis. Deze schuif je dan ook gedeeltelijk of volledig in een ventilatiekanaal. Een buisventilator staat ook wel bekend als een mechanische ventilator.

Wanneer is een badkamerventilator van goede kwaliteit?

Er zijn verschillende eigenschappen die bepalen of een badkamerventilator wel of niet van een goede kwaliteit is. Eigenschappen waar je bijvoorbeeld op moet letten, zijn:

  • Kracht: Heeft de ventilator voldoende kracht om het vocht uit de badkamer af te voeren? De ene is namelijk een stuk sterker dan de andere. Zo doe je er goed aan om in de gaten te houden of de ventilator voldoende vermogen heeft. Hoe meer kubieke meter hij aan vocht kan afvoeren, hoe sterker het apparaat is.
  • Design: Hoe je het ook wendt of keert, een badkamerventilator neemt altijd een gedeelte van de badkamer in beslag. En dus is het wel belangrijk dat je het design ook mooi vindt. Dat je niet dag in, dag uit vol afgrijzen naar de ventilator kijkt.
  • Stil: Over het algemeen hebben mensen toch wel een sterke voorkeur voor een stille ventilator. Eentje die dus niet continu herrie maakt. Het is dan ook zeker de moeite waard om op de specifieke geluidsproductie te letten.
  • Met timer: Tot slot heeft ook de timer de sterke voorkeur van velen. Daarmee weet je namelijk zeker dat een ventilator ook echt al het vocht uit de badkamer haalt. Zelfs als jij al in een relatief vroeg stadium de ruimte verlaat.

Hoe kun je een badkamerventilator aansluiten?

Een badkamerventilator aansluiten doe je in principe in een aantal opeenvolgende stappen. Deze stappen zien er als volgt uit:

  1. Leg alle componenten op een rij
  2. Verbind nuldraad met de badkamerventilator
  3. Sluit vervolgens een fasedraad aan
  4. Verbind de aangesloten fasedraad met de schakelaar
  5. Maak een verbinding tussen de schakelaar en de badkamerventilator
  6. Sluit optioneel ook nog een lamp aan

Badkamer ventilator: Onze Top 5

Aan de hand van uitgebreid onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat 5 verschillende ventilatoren voor in de badkamer er bovenuit steken. Het gaat dan om de volgende producten:

Deze stille badkamerventilator beschikt over een vochtsensor en een timer. Daardoor is hij volledig zelf in staat om te meten wanneer een ruimte te vochtig wordt. Wanneer de vochtigheidsgraad boven een bepaalde waarde uitkomt - bijvoorbeeld hoger dan 75% - gaat de ventilator automatisch aan. Vervolgens gaat hij ook weer vanzelf uit wanneer de vochtigheid onder die specifieke waarde daalt. Daarbij is het extra fijn dat je dit product zowel op het plafond als ook op de muur kunt plaatsen.
Deze badkamerventilator van het topmerk Plieger komt met een zeer hoogwaardig design. De moderne uitstraling van dit apparaat trekt veel mensen aan. Daarbij is dit product ook zeer krachtig. Het is in staat om ruimtes met een grote oppervlakte minder vochtig te krijgen. De capaciteit van 90 kubieke meter speelt hierbij een belangrijke rol. Daarmee komt deze optie in iedere badkamer tot z’n recht. En dat alles voor een zeer schappelijke prijs. Deze Plieger Design Ventilator met timer heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Zeker wanneer je je beseft dat hij ook nog eens is voorzien van een timer!
Deze Plieger ventilator met timer is geschikt voor een kanaaldiameter van 125mm. Daarmee is het dus een relatief grote badkamerventilator. Zeker wanneer je het vergelijkt met de anderen in deze lijst. Tegelijkertijd is dit wel een budgetvriendelijke keuze. Het topmerk Plieger weet als geen ander hoe het goede, goedkope badkamerventilatoren moet maken. Deze ventilator heeft verder dus een timer, waardoor je hem zo kunt instellen dat hij nog even door zuigt. Bijvoorbeeld wanneer je zelf al uit de badkamer weg bent en het licht hebt uitgezet. Gemaakt van kunststof is het een betrouwbaar product, dat onder normale omstandigheden lang meegaat.
Deze badkamerventilator van het merk Vents heeft een vochtsensor, een timerfunctie en een strak design. Het apparaat gaat lang mee en is verkrijgbaar in meerdere kleuren of materialen. Het motortje is zó gemaakt dat deze niet oververhit kan raken en je kunt de ventilator op zowel de muur als het plafond monteren. De timer is in te stellen tot maximaal een half uur. In de klantbeoordelingen is te lezen dat men erg blij is met het design, al vinden sommigen dat het apparaat iets stiller zijn werk zou mogen doen.
Wil je graag een ventilator met bewegingssensor? Dat kan namelijk erg handig zijn in de badkamer. In dat geval is deze Blauberg Sileo een goede optie. Naast de bewegingssensor zit er ook een vochtigheidssensor op, en is het apparaat één van de stilste in deze lijst. Het voordeel van al deze sensoren is dat het apparaat zich enkel inschakelt wanneer het nodig is. Dat maakt hem ook nog eens energiezuiniger. Je betaalt ietsje meer, maar er zitten veel extra voordelen bij. Aan jou de keuze!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Luchtwijzer
Logo